START          VÅRA PRODUCENTER          VÅRA VINER          OM OSS         VÅR FILOSOFI          DRUVORNA          KONTAKT          MARKTHOMAS

* info [at] boucarou.se ( 08-652 45 19

En svårslagen precision i balans

San Filippo – en förhållandevis ny och något hemlig producent i Montalcino, men här skapas två Brunello som är några av de absolut bästa.

Egendomen San Filippo ligger i områdets absolut bästa del, precis 2 km öster om Montalcino. I denna del av området skapas de mest eleganta och mest lagringsbara Brunello vinerna. Egendomen består av 22 hektar, varav 10 hektar är vingårdar. Förutom Sangiovese så odlar man även Merlot och Syrah.

San Filippo lanserade sin första Brunello 1977. Idag är det Roberto Giannelli som äger och driver San Filippo. När Roberto tog över vingården var han fast besluten om att skapa ett team med några av de bästa oenologerna, jordbruksexperterna och tekniker från området, vilket gav snabbt resultat! Redan årgångarna 2004 och 2005 av San Filippos Brunello, ansågs vara en av om inte den bästa i området.

Den stora stjärnan tändes 2016 då San Filippo fick 100 poäng av James Suckling för sin Brunello di Montalcino ”Le Lucere” Riserva 2010.

Här skapas viner med massor av koncentration, elegans och med en balanserad precision som är svår att finna någon annanstans.

”No. 2 of Top 25 Brunello di Montalcino 2012” James Suckling

"Lo Scorno"
Rosso di Montalcino

Årgång: 2016

Volym: 750 ml

Land: Italien

Region: Toscana

Druvor: Sangiovese

Typ: Rött vin

SB Art nr 73516

 

"San Filippo"
Brunello
di Montalcino

Årgång: 2012

Volym: 750 ml

Land: Italien

Region: Toscana

Druvor: Sangiovese Grosso

Typ: Rött vin
SB Art nr 75935

 

"Le Lucére"
Brunello di Montalcino

Årgång: 2012

Volym: 750 ml

Land: Italien

Region: Toscana

Druvor: Sangiovese Grosso

Typ: Rött vin

SB Art nr 70424

 

BESTÄLL

INFO

Dessa Sangiovese druvor växer på en sluttning mot nord och nordöst, där den högsta höjden är 310 meter. Två hektar och ca 4000 stockar per hektar.  Skörden sker inom de tio första dagarna i oktober. Jordmånen består av en kalkrik lera med skal och fossil-
lämningar.  Endast sex månader på ekfat.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är rubinröd, doften är tydlig av körsbär, hallon och blåbär, men också en varm kryddig ton av kanel och viol samt en lätt parfymerad ton.

Mjuka och behagliga tanniner, bra balanserad syra och alkohol.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Detta är en mycket ung Rosso di Montalcino, helt nysläppt, exakt ett år efter skörd precis som det bör vara. Vinet är härligt friskt och fruktigt men med en intensitet och koncentration som är typisk för detta område. En ung Sangiovese när den är som bäst där frukten får tala.

 

BESTÄLL

INFO

När San Filippo skapar sina Brunello viner lämnas inget åt slumpen. Man utför en optimal selektering av druvorna med en extrem analytisk precision. Tiden från skörd till must är extremt kort, jäsningen startar redan inom åtta timmar. Musten får sedan jäsa i ca 8 dagar i rostfria ståltankar, under tiden utför man sk. ”ned tryckning och överpumpning”. När jäsningen är klar drar man om vinet till stora ekfat för den malolaktiska jäsningen. Efter ytterligare fyrtio dagar gör man ytterligare en omdragning till mindre Barriques, där får vinet sedan ligga i flera år.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen har en tät, röd ton med en något brun ton vid brämet. Doften är stor och aromatisk av mogna körsbär, mosade blåbär, plommon, läder och timjan.  Smaken är koncentrerad och elegant. Tanninerna är silkeslena med en härlig syra. Smaken är lång och ihärdig.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Det var med lite tur som jag sprang på vinerna från San Filippo för lite mer än ett år sedan. Bra gjorda viner från Montalcino är enligt min uppfattning något av det vackraste som finns i världen i vinväg. San Filippo är dessutom en av de absolut bästa producenterna i området, det är ingen överdrift att påstå att vinerna är en demonstration i precision.  2012 är dessutom en fantastiskt Sangiovese årgång. Brunello är också oerhört tacksam att para med mat, rött kött, fläsk, vilt, fågel, kallskuret, ost m.m. tror det beror på att en bra Brunello öppnar våra sinnen.

 

BESTÄLL

INFO

När San Filippo skapar sina Brunello viner lämnas inget åt slumpen. Man utför en optimal selektering av druvorna med en extrem analytisk precision. Tiden från skörd till must är extremt kort, jäsningen startar redan inom åtta timmar. Musten får sedan jäsa i ca 8 dagar i rostfria ståltankar, under tiden utför man sk. ”ned tryckning och överpumpning”. När jäsningen är klar drar man om vinet till stora ekfat för den malolaktiska jäsningen. Efter ytterligare fyrtio dagar gör man ytterligare en omdragning till mindre Barriques, där får vinet sedan ligga i flera år.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är mörkt djupröd. Doften är aromatisk med en generös bouquet av mörka, mogna lite bittra körsbär, plommon, blåbär, björnbär, kryddor och rosenblom. Smaken är koncentrerad frukt där tanniner, syra, ek och alkohol ligger i perfektion.

Vinet är harmoniskt och har en lång eftersmak.

 

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Denna 2012 är just nu i min värld det bästa Montalcino vin som finns, vinet är koncentrerat med en exakthet som är förbluffande, vackert om inte sensuellt.

För mig så är San Filippos ”Le Lucére” 2012 när Montalcino är som bäst. Det är fantastiskt nu men kommer vara magiskt från 2020-2035.

 

 

© Boucarou