START          VÅRA PRODUCENTER          VÅRA VINER          OM OSS         VÅR FILOSOFI          DRUVORNA          KONTAKT          MARKTHOMAS

* info [at] boucarou.se ( 08-652 45 19

Uttrycksfulla Boutique viner med mängder av fasetter

På Bodega Casa de Monroy har man odlat druvor och gjort vin sedan 1886, dock hade man en paus på 25 år som avslutades för några år sedan, under denna ”paus” odlade och sålde man bara sina druvor. Idag med en super uppdaterad anläggning är det den fjärde generationen med Gonzalo Lozano Gurumeta i spetsen som driver La Casa de Monroy och det med en tydlig filosofi och inriktning
– Att göra uttrycksfulla viner med massor av karaktär!

Vingårdarna omfattar 36 hektar som är belägna strax utanför och i Villamanta, Navalcarnero, som ligger 45 km sydväst om Madrid i regionen Castilla la Mancha.

Här är många av vinstockarna mer än 100 år gamla och det kan låta lite som en klyscha att säga att ”endast de bästa druvorna används”. Men i Casa de Monroys fall så är det onekligen så, man använder endast 25 % av den totala druvproduktionen.

Här är klimatet extremt. Lokalt brukar man säga att man har ”9 månader vinter och 3 månader helvete”. Klimatet är faktiskt så extremt att vinerna är naturligt biologiska, eftersom nästan inga insekter eller parasiter överlever här.

Denna region har i alla tider haft ett dåligt rykte då man gjort mest dåligt bulk vin. Men när man på nittiotalet och början av tjugohundratalet skrev om reglerna samt när en ny generation tog över, så har utvecklingen varit fantastisk. I dag görs här ett antal superviner, så kallade Vinos de Pago.

Casa de Monroys viner är riktiga hantverksviner med massor av karaktär och personlighet, de är kraftfulla och koncentrerade. Produktionen är extremt låg och deras två Crianza viner är numrerade, till 6000 och 4500, och ”M de Monroy” i endast 2500 flaskor.  Casa de Monroys viner är extremt svåra att få tag på, och då menar jag inte i Sverige utan i hela Europa, vi är bara några få som fått förtroendet…

 

 

M de Monroy

Årgång: 2015

Volym: 750 ml

Land: Spanien

Region: D.O. Madrid

Druvor: Garnacha, Syrah

Typ: Rött vin

SB Art nr 70806

 

107:-

Viñas Viejas

Årgång: 2012

Volym: 750 ml

Land: Spanien

Region: D.O. Madrid

Druvor: Garnacha

Typ: Rött vin

SB Art nr 76691

 

147:-

El Repiso

Årgång: 2012

Volym: 750 ml

Land: Spanien

Region: D.O. Madrid

Druvor: Tempranillo, Cabernet Sauvignon

Typ: Rött vin

SB Art nr 70278

167:-

BESTÄLL

INFO

80% Garnacha och 20% Syrah. Stockarna har en ålder på 50 år och växer utanför den lilla byn Villamanta. Vinet lagras på små tankar av betong i 9 månader för att sedan lagras ytterligare 3 månader på små franska ekfat.

Endast 2500 flaskor är producerade.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är körsbärsröd. Doften är koncentrerad av röda bär samt viol, svartpeppar och örter. Smaken även den koncentrerad med massor av mogna röda bär, svarta vinbär och lakritsrot, frisk syra och mjuka tanniner med lång eftersmak.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Grenache och Syrah är två druvor som kompletterar varandra på ett fantastiskt bra sätt, vilket man verkligen har lyckats visa
i ”M de Monroy”. Vinet är fräscht och fortfarande livligt ungt. Otroligt mycket vin för kronan och att det bara produceras 2500 flaskor det får man liksom lite på köpet…

Ett perfekt vin för tapas, pasta och fågel.

Serveras vid 15°C

 

BESTÄLL

INFO

100% Garnacha. Vingården ligger i den lilla byn Villamanta och vinstockarna har en ålder av 60 år. Vinet har lagrats 12 månader
på 225 liters franska ekfat. Man producerar endast 6000 flaskor.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är intensivt granatäppelröd med tydliga slöjor på glaset.

Doften är något söt och domineras av röda körsbär, hallon samt balsamvinäger, örter och blommor.

I munnen är vinet bra balanserat med mjuka tanniner, fräsch syra och varma röda bär, vinet har en härlig fet finish av ek med lång eftersmak.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Garnacha druvan är en fantastisk druva till mat och denna Garnacha med sin lilla varma sol sötma och fruktiga, örtiga koncentration gör den mycket matvänlig. Underbar till en mustig gryta, rostad spädgris, oxsvans, bönor och grönsaker.

Serveras vid 15-16ºC

Jag rekommenderar dekantering cirka 20 minuter före servering.

 

 

BESTÄLL

INFO

El Repiso är namnet på vingårdsläget och här odlar man druvan Tinta de Toro (Tempranillo).

Vingården är 5,8 hektar stor men skördeuttaget endast 700 liter/hektar då marken är extremt fattig och mycket kiselhaltig.

El Repiso är 95% Tempranillo och 5% Cabernet Sauvignon och Garnacha, något övervägande Cabernet Sauvignon.

Vinet har lagrats på 225 liters franska och amerikanske ekfat i 15 månader.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är tydligt djupt körbärsröd med tät koncentration.

Doften är stor och komplex med massor av mogna svarta bär, mörka plommon, balsamico, örter och mynta samt rostad ek.

I munnen är vinet koncentrerat och kraftfullt med mörka bär och frukt samt med en fet krämig ek. Bra struktur och kropp med tydliga tanniner som ändå är mjuka och eleganta.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Detta ”Vinos de Pago” (super vin) visar verkligen ”Casa de Monroy” att Madrid är att räkna med i framtiden. Druvorna i detta vin
ger vinet en hel flora av olika frukter och det är kraftfullt men samtidigt mjukt. Tempranillo druvan ger en viss sommar sötma, Cabernet ger den struktur och personlighet och Garnacha dess örtighet och ungdomlighet.

Detta vin har massor av vackra fasetter och bra lagringspotential även om den är underbar redan nu.

Passar utmärkt till en mörk lammgryta, grillat rött kött och vilt.

Serveras vid 16-17°C

Jag rekommenderar dekantering cirka 20 minuter före servering.

© Boucarou