* info [at] boucarou.se ( 08-652 45 19

START          VÅRA PRODUCENTER          VÅRA VINER          OM OSS         VÅR FILOSOFI          DRUVORNA          KONTAKT          MARKTHOMAS

ALICANTE

Eller Alicante Bouschet som den egentligen heter. Det är en korsning mellan Grenache och Petit Bouschet. Den skapades framför allt som en blanddruva för att ge vinerna en mörkare och djupare färg. Den blev snabbt populär, inte bara för sin färg utan även för sin höga avkastning och för att den är lätt odlad. Sedan mitten av 1900-talet har den fått ett dåligt ryckte för att den ger tråkiga och opersonliga viner. Men på senare tid så har druvan börjat få ett bättre rykte igen framför allt i Spanien, Portugal och USA.

 

CABERNET FRANC

Cabernet Franc skulle kunna beskrivas som Cabernet Sauvignons kvinnliga kusin. Druvan är orsaken till att Cabernet Sauvignon, Merlot och Carmenére kom till, samt nära släkt till druvsorterna Morenoa respektive Hondarribi Beltza (Txakoli).

Den är subtilt doftande, charmig och vackert flörtande snarare än massivt muskulös och mycket av allt. Något som är ganska intressant är att Cabernet Sauvignon doftar som en fullt mogen Cabernet Franc, båda visar tydliga toner av svartvinbärsblad. Cabernet Franc knoppar och mognar minst en vecka före CS. Vilket gör den särskilt användbar i Bordeaux.

Typiska karaktärsdrag är: hallon, svartvinbärsblad, gräs och cederträ, samt ibland paprika, detta brukar dock orsakas av en för låg mognadsgrad.

I våra viner: Chateau Claud-Bellevue "Chateau Claud-Bellevue"

 

CABERNET SAUVIGNON

Cabernet Sauvignon är i princip planterad över hela världen och i olika klimat. Men den är alltid lite bättre i Medoc och i Napa. Orsaken till att den inte är den mest odlade druvan i Bordeaux är att den mognar förhållande vis ganska sent och behöver ett varmare och torrare klimat, något som inte hela Bordeaux kan erbjuda. Detta innebär att Cabernet Sauvignon i vissa länder och områden inte alltid hinner uppnå full mognad, därför kan de upplevas som bläckiga och strama även efter flera år på flaska. Precis som med Pinot Noir, vilket också är den enda likheten, görs några av världens bästa och dyraste viner av Cabernet Sauvignon men också massor av billiga mindre bra viner.

Cabernet Sauvignon är en korsning mellan Cabernet Franc och Sauvignon Blanc. Druvan är liten med mycket kärnor och har ett tjockt skal. När den har skördats mogen och med låg avkastning ger den komplexa viner med mycket doft, arom och textur. Vinerna blir stora, fylliga, tannin rika och lagringsbara. Unga viner har ofta smaktoner av svarta vinbär, violer, cederträ, plommon och körsbär. Efter några år på flaska utvecklas dofter som kaffe, läder, stall och tobak m.m.

När druvorna skördats och inte varit helt mogna kan man uppleva Perazin som kan påminna om grön paprika.

Synonymer: Bidure, Bouche, Bordo, Bouchet, Burdeos Tinto, Lafite, Vidure m.fl.

I våra viner: Chateau Claud-Bellevue "La Folie d'Ana", La Casa de Monroy "El Repiso"

 

CILIEGIOLO

Ciliegiolo {Chee-lee'eh-JOH-Loh} är en röd druva som odlas i Toscana och tros vara en förälder till Sangiovese men detta tvistar de lärda om. Namnet kommer från det italienska ordet för körsbär eftersom frukten har en distinkt klar smak och färg av just körsbär.

Ciliegiolo vingårdar hittas nästan uteslutande i Italien, och då i regionerna Umbrien och Toscana, även om de använder samma Ciliegiolo druva så är det två helt olika viner. Ciliegiolo vingårdar omfattar över 5000 hektar, denna siffra har varit på tillbakagång genom åren då det är en svår odlad druva.

 

GARNACHA/GRENACHE

Druvan finns i tre färger, blå, grön och grå. Den är ofta ryggraden i många viner som t.ex. Châteauneuf-du-Pape och i de trendiga Australiensiska GSM vinerna. Det är den mest odlade druvan i Rhône, druvan är idag så populär att den till och med har fått sin egen helgdag: Internationella Grenach dagen som firas den 3 september varje år.

Druvan har tunt skal med täta sammansatta klasar, vilket gör druvan perfekt för varmt, torrt klimat och den trivs bäst i sandiga och steniga jordar. Den blir som bäst om den får mogna länge så den får upp höga socker nivåer. Druvan uppnår ofta höga alkohol nivåer som 15%. I Châteauneuf du Pape är det inte ovanligt att stockarna är 100 år gamla.

Trots sin kryddighet och sin tydliga ton av röda bär är Garnacha det vinet som kanske passar bäst till de flesta maträtter.

Vinerna har ofta toner av jordgubbar, röda körsbär, hallon, röda plommon, lakrits och vitpeppar, den får en liten oljighet om den är bra gjord och kan ofta lagras länge.

I våra viner: Finca de la Rica "El Buscador", La Casa de Monroy "El Repiso, M de Monroy, Viñas Viejas"

 

GRACIANO

Graciano var en mycket vanlig druva i Rioja innan vinlusen slog till och lagom till återplanteringen hade Tempranillo tagit över. Druvan är svårodlad och har en låg avkastning vilket också är några av orsakerna till att den blir mer och mer ovanlig. Det är dock en nödvändig druva i de bästa Rioja blandningarna.

Den har en tydlig ton av lakrits i både doft och smak och får tidigt en något oxiderad ton, det kan vara en av orsakerna till att man gärna använder den ihop med Tempranillo, som inte oxiderar. Den är svårhanterlig både i vingården och i vinkällaren vilket kräver sin vinmakare.

Synonymer: Morrastel, Cagnulari, Xeres

I våra viner: Finca de la Rica "El Nómada", Miravinos "Los Duelistas"

 

MERLOT

Merlot är en blå druva, den är den dominerande druvan i Saint-Emilion och Pomerol och är den mest planterade druvsorten i Frankrike. Den mognar tidigt, vilket gör den känslig för frost, men den har också en förmåga att mogna även om klimatet är något för svalt. Druvan används ofta som blanddruva då den mer är en strukturdruva än en smakdruva. Ett av världens dyraste viner – Chateau Petrus är gjord på 95% Merlot och 5% Cabernet Franc.

”Slät, rund och lätt att dricka” är ofta en beskrivning på ett Merlot vin. Den främsta orsaken till detta är att druvan är relativt stor i förhållande till sina kärnor och sitt skal. Typiska karaktärsdrag är: jordgubb, plommon, ceder, mörka körsbär, tobak, fruktkaka och choklad.

Den är nära besläktad med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc, dess blandnings partners i Bordeaux. Carmenére är också en nära släkting, man trodde länge i Chile att Carmenére var just Merlot. Intressant att nämna är druvan ”Caberlot” som är en korsning mellan Merlot och möjligen en Cabernet. Denna nästan mytiska druvsort finns endast i en liten vingård i Toscana, där man gör vinet ”Il Carniscale” märkt Caberlot.

Synonymer: Bégney, Planet Medok, Saint-Macaire, Semilhon rouge, Bini, Sud des Graves m.fl.

I våra viner: Chateau Claud-Bellevue "Chateau Claud-Bellevue"

 

PINOT MEUNIER

Pinot Meunier, eller endast Meunier. Är en blå druvsort som är mest känd som en av de tre druvorna i Champagne. Den är mindre hyllad än de två andra, Chardonnay och Pinot Noir. Den är vanligast förekommande i området Valle de Marne, där det finns risk för vårfrost och där vindarna är kraftiga över Valle de Marnes kullar.

Meunier knoppar tidigare och mognar snabbare än Pinot Noir. Den är något ljusare i färgen och har något högre syra än Pino Noir.

Den tillför fyllighet, fruktighet och blommiga toner till Champagnen och är ofta tidigt drickfärdig.

Synonymer: Meunier, Gris Meunier, Farineux, Noirin Enfarine, Mullerrebe, Muller-Traube, Schwarzriesling, Dusty Miller, Millers Bourgogne.

I våra viner: Champagne Piot-Sévillano "Tradition, Prestige, Interdite, Millesime 2009"

 

PETIT VERDOT

Precis som namnet får oss att förstå så är detta en väldigt liten druva som är mycket skör och måste hanteras varsamt. De små skotten kommer tidigt, vilket gör druvan känslig för vårfrost och regn. Den mognar dessutom sent. Det tjocka skalet gör dock att druvan är ganska motståndskraftig mot röta och sjukdomar.

Vinerna blir mycket koncentrerade både i färg, smak och tanniner, detta gör att de flesta använder druvan för att blanda med andra sorter. Men helt ensam i flaskan utvecklar den dofter av björnbär, körsbär, rök, örter, tjära. I smaken är det mörk röd frukt som björnbär, mörka körsbär, plommon och melass.

 

PINOT NOIR

Pinot Noir är tveklöst den mest karismatiska av samtliga av världens druvor och utan tvekan den mest krävande och svårodlade. Den kräver också sin vinmakare. För likväl att några av världens bästa viner är Pinot Noir viner så är även några av de sämsta också Pinot Noir. Odlas den i för stark värme så kommer den mogna för snabbt och kommer då inte uppnå sin komplexitet och förtrollande smak. Och är klimatet bara något för kallt så kommer den inte mogna alls. Men när allt är rätt, läge, väder och vinmakare så finns det ingen druva i världen som är så förförande vacker och fantastisk.

Den är naturligt blek i färgen, är mindre fyllig med mindre tanniner och har i sin ungdom delikata toner av mosade hallon, körsbär och röda vinbär. Med ålder utvecklar den en sinnlig, silkeslen känsla i munnen med toner av röda frukter och så kallade ”sous bois”, nyanser.

Synonymer: Pineau de Bourgogne, Franc Pineau, Noirien, Franc Noirien, Salvagnin, Morillon, Auvernat, Auvernaut Noir, Plant Doré och Vert Doré, Burgunder blauer, Blauer Spätburgunder, Clävner, Blauer- Klävner, Möhrchen, Schwarzer Burgunder, Pinot Nera, Blauer Nürnberger och Nagyburgundi.

I våra viner: Champagne Piot-Sévillano "Tradition, Interdite, Millesime 2009"

 

PUGNITELLO

Få känner till denna druva och ännu färre gör vin på den. Druvan var nästan helt bortglömd fram för ett litet tag sedan. I mitten av 80-talet hittade man några stockar och universitetet i Florens bestämde sig för att odla druvan. Tjugo år senare blev Pugnitello godkänt som odlingsdruva.

Pugnitello betyder ”näve” då klasen är liten och kompakt och liknar en knuten näve.

Pugnitello är inte bara ovanlig, avkastningen är extremt låg vilket gör att det kräver en hängiven producent för att göra ett vin på druvan. Färgen är mörkt röd, med stor och fyllig kropp. Karaktären är björnbär, mörka körsbär, lakrits och med örttoner, hög syra och mycket tanniner. Druvan ger viner med mycket god lagringspotential.

 

SANGIOVESE

Sangiovese betyder, Jupiters blod. Redan på Etruskernas tid odlade man druvan i Toscana. Det finns åtminstonde 14 separata kloner av Sangiovese. Frukten mognar långsamt och har relativt tunna skal, den har en tendens att ruttna vid fukt och mognar dåligt på för hög höjd. Så det torra och heta klimatet som Toscana erbjuder är perfekt för Sangiovese. Stockar som odlas i vingårdar med kalksten producerar viner med mer kraftfulla aromer. Noggrann odling och vinframställning krävs för att framställa riktigt bra vin av denna druva.

Smakprofilen av Sangiovese är fruktig, med måttlig till hög syra, medelfyllig kropp som sträcker sig från fast och elegant till tydlig och kraftig med en finish som kan tendera mot bitter. I doften hittar man ofta toner av körsbär, jordgubbe, blåbär, plommon och rosor.

Synonymer: Vino Nobile di Montepulciano, Prugnolo Gentile, Sangiovese Grosso, Brunello di Montalcino, Nielluccio, Rosso di Montepulciano, Morellino, Rosso di Montalcino, Montefalco Rosso, Chianti, Morellino di Scansano. Rosso di Toscana.

I våra viner: Celestino Pecci, "Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino, Celestino", San Filippo "Lo Scorno, Brunello di Montalcino, Le Lucére"

 

SYRAH

Det finns mycket att skriva om denna druva. Syrah gör de mörkaste röda viner som finns, mörkare än Cabernet sauvignon. Det finns många myter och historier om var druvan egentligen kommer ifrån men oavsett så är det staden Hermitage i Rhone dalen, Frankrike som gjort den känd.

Vinerna blir fylliga med hög syra och medium till väldigt tanninrika och just tanninrikedomen gör att ett Syrah vin är som skapt att avnjutas tillsammans med kött, tanniner och proteiner är bästisar. En liten bonus är att just Syrah gynnar kroppens antioxidanter bättre än något annat vin.

Trots att den franska Syrah druvan och den Australiensiska Shiraz druvan har identiska DNA så är de helt olika i smaken.

Tonen är svartpeppar medan tonen i en Shiraz från Australien är mörk choklad. Så denna druva ger väldigt komplexa viner med massor av smak som svartvinbär, blåbär, björnbär, hallon, oliv, svartpeppar, mint, choklad, charkuterier, baconfett, tobak och örter.

Synonymer: Shiraz, Sirac, Marsanne Noir, Entournerein, Serén.

I våra viner: La Casa de Monroy "M de Monroy"

 

TEMPRANILLO

Tempranillo har liksom Chardonnay druvan visat sig ha en kameleontliknande egenskap som gör det möjligt för den att anpassa sig efter odlingsplats och vinframställning. Tempranillo är en snabbt mognande druva, vilket även namnet betyder, ”Den lilla tidiga”. Vinerna kan göras i härlig nouveau stil, fulla med rödfrukt, moderna storheter eller i klassik Reserva stil.

Fram till 1990 smakade de flesta röda Riojor mer ek och vanilj än av frukt. Traditionellt lät man vinet åldras i små amerikanska ekfat
i flera år. Men på senare tid har man börjat producera viner som endast är lagrade en kort tid på franska ekfat. Men även de unga Joven vinerna som är helt oekade har börjat få export framgångar, testa vår ”El Guía”.

Tempranillo har ofta låg syra och lite söttma men nästan alltid mycket tanniner, då skalet är tjockt. Doften har toner av läder, tobak och saftiga fräscha gröna vegetabiliska inslag. Smakprofilen hos Tempranillo är ofta mer aromatisk än söt, jordgubbe, örter, tobak.

Synonymer: Tinta de Toro, Cencibel, Ull de Llebre, Tinta Roriz, Aragonês, Tinto Fino, Tinta del Pais m.fl.

I våra viner: Finca de la Rica "El Nomada, El Guía, El Buscador", Miravinos "Los Duelistas, Venta el Loco, Toga",
La Casa de Monroy "El Repiso"

 

ALBARIÑO

Albariño heter denna vita druva i Spanien där den växer i Galicien. I Portugal heter den Álvarinho. Albariño är utan tvekan den bästa och finaste vita druvan som Spanien har att erbjuda. Den står för 90% av appelationen Rías Baixas planteringar. Här växer också den finaste och bästa Albariñon.

Druvan är liten och skalet är tjockt, det tjocka skalet gör det möjligt för druvan att motstå det fuktiga och regniga klimatet i Galicien. Bra gjord Albariño karaktäriseras alltid av en smak som är aromatiskt intensiv, krispig, elegant och fräsch.

Synonymer: Albarina, Alvarin Blanco, Alvarinho, Azal Blanco, Galego, Galeguinho.

I våra viner: Miravinos "Contante"

 

CHARDONNAY

Är den stora gröna druvan och en av de mest planterade i världen. Den lämpar sig och anpassar sig i en mängd olika jordar, även om den nästan alltid blir något bättre i jordar med mycket kalksten, som Champagne, Chablis och Côte D’Or.

Bourgogne är Chardonnays mekka. De bästa vita Bourgognerna är torra, stora, rika honungsviner med fantastisk elegans och balans. Det är utan tvekan de finaste torra vita vinerna i världen. Druvan spelar en avgörande roll i Champagnens blandning, den ger struktur och finess, och det är den enda druvan i Blanc de Blancs. I varma klimat har Chardonnay en tendens att utveckla mycket höga sockernivåer under den sista mogningsperioden, vilket sker på bekostnad på syran.

Plockas druvan något för sent kan det resultera i slappa viner som saknar struktur och karaktär. Även i den nya världen, har vi sett en utveckling mot mer eleganta, bättre balanserade och betydligt mindre ekdrivna Chardonnays.

Synonymer: Beaunois, Auxerrois blanc, Melon blanc, Epinette blanc, Gelber Weissburgunder, Biela Klevanjika. m.fl.

I våra viner: Champagne Piot-Sévillano "Millesime 2009"

 

CHASSELAS

Chasselas är Schweiz viktigaste druva. Druvan sägs uttrycka jordmånen den växer i. Den är planterad i större delar av Europa, men framför allt och förutom Schweiz så i Frankrike, Tyskland och Österrike. Druvan har under åren fått ett rätt dåligt ryckte, många stockar i framförallt Alsace och Loire har dragits upp och ersatts med andra. En orsak till detta kan vara att den även används som bordsdruva. Dessutom mognar druvan tidigt och kan lätt bli lite för överproduktiv om den inte kontrolleras och beskärs under växtperioden.

Men om allt är rätt, en bra terroir, gamla stockar, en god vingårdshantering och en skicklig vinmakare så går det att skapa viner som är härligt fruktiga, blommiga, mineralrika och har en frisk syra med förvånansvärt god lagringsförmåga.

Synonymer: Fendant, Perlan, Gutedal, Dorin, Moster, Chrupka Bila m.fl.

I våra viner: Domaine Champeau "Pouilly-sur-Loire"

 

GEWURZTRAMINER

Kommer ursprungligen från Alto Adige i norra Italien, idag förknippas den mest med Alsace. Den förväxlas ofta med rosa Savagnin, vilket inte är så konstigt då det är en aromatisk mutation av den druvan. Druvan är rosa i färgen, vilket är orsaken till den djupt gula färgen i vinet. En hel del osanningar och eller okunskap samt fel tolkningar kretsar kring denna fantastiska druva.

Många slöa vinprovare brukar beskriva doften som ”kryddig”, orsaken till detta är endast att ”Gewurz” betyder ”krydd” på tyska. Sanningen är den, att det finns inte någon krydda som doftar som ”gewurtztraminer”. Så ”gewurz” användes nog bara som synonym till arom. Det har även länge varit ett välkänt faktum att Gewurztraminer funkar bra med kryddstark asiatisk mat – glöm det, för det är inte sant! Det är inte heller direkt hyggligt att endast tillskriva ett sorts vin för en hel kontinents kokkonst.

Gewurztraminer är i doften massor av exotiska frukter som passion, ananas, mango, litchi, aprikos samt citrusfrukter, apelsinskal, kanderad frukt, kokos och honung. I välgjord Gewurztraminer finner man nästan alltid tydliga toner av rosenblom och nejlika samt citrus doften hos rosen Gertrud Jekyll, som har en slående likhet med bra Gewurztraminer. I smaken brukar Gewurztraminer harmonisera bra med doften. Ibland kan dock doften och smaken vara något överdriven och med en något för hög alkohol och för låg syra, precis som med andra välgjorda viner så ska det finnas balans.

Då denna druva har en förmåga att bygga upp ovanligt höga socker nivåer finns det också en risk att syra nivån faller extremt mycket. Det brukar också vara orsaken när man skördar en något övermogen Gewurztraminer, att syran är för låg. Det är därför extra viktigt att man skördar denna druva vid exakt rätt tidpunkt. Det är också ytterst ovanligt att man genomför malolaktisk jäsning på Gewurztraminer.

Låter man dock druvan hänga kvar på stocken kan Gewurztraminer uppnå enastående höjder, då den inte drabbas av gråröta, men väl av ädelröta. För när vattnet avdunstar från druvan koncentreras inte bara sockret utan även syran.

I våra viner: Domaine Moritz "Gewurztraminer"

 

PINOT BLANC

Mer användbar än spännande är en enkel förklaring på denna druva som är en mutation av Pinot Noir eller ”den gröna varianten av Pinot Noir”. Man trodde länge att den hade att göra med Chardonnay och inte förrän 1896 skiljde man Pinot Blanc från Chardonnay. Det finns ett antal variationer på denna druvsort: äkta Pinot Blanc, tidig Pinot Blanc och i Alsace Pinot Blanc d’Alsace (eller Gros Pinot Blanc).

Det är en ganska tålig druvsort med jämn avkastning, trivs i djupa och ganska varma jordar med mycket sten och klarar kyla mycket bra. Alltså som klippt och skuren för att växa just på bergskedjan Vogeserna i Alsace. Och det kanske är just här som den får glänsa som mest och också gör bäst ifrån sig. Här får de ofta en diskret doft av persikor, äpplen och blommor. De öppnar upp sig ganska snabbt vilket är ganska behagligt, syran är mjuk och måttlig.

Viner gjorda på Pinot Blanc är helt enkelt lättdruckna, enkla, okonstlade, funkar för de flesta och är prisvärda.

Synonymer: Klevner, Weissburgunder, Fehér Burgundi, Rulandské Bilé, Pinot bijeli. m.fl.

I våra viner: Domaine Moritz "Cremant d'Alsace"

 

RIESLING

Riesling är en unik druva på många sätt. Det är en druva som gärna avslöjar dess terroir, dess vinmakare, kvaliteten på det färdiga vinet, dess ålder och den avslöjar gärna om den har mognat för tidigt eller mycket sent. Växtmässigt är den mycket problemlös, den är inte direkt känslig för kyla, den klarar lätt minus 20°C på vintern, den är tolerant mot torka och har en allmänt bra hälsa. Den blommar ganska sent vilket gör den tålig mot frost. Klasarna är små ca. 12 cm och är mycket tätbäriga. Den tycker inte om för höga temperaturer, det är en av orsaken till att den inte är planterad i södra Europa.

Druvan är aromatisk med hög fruktsyra som ger vinet fräschör, livlighet och med koncentration av Terpineol (syren), Epoxylinalool (Papaya), Citronellol (citrus), Nerol (bitter apelsin) och Geraniol (rosenblom). Denna koncentration tillsammans med den höga fruktsyran gör att Riesling viner har en mycket god lagringspotential. Riesling druvan har dock en liten speciell egenhet, den kan mutera och bli röd. Vissa tror att druvan i sin linda var just en röd druva.

Synonymer: ”Kärt barn har många namn” det finns nog ingen annan druva som har så många namn.

I våra viner: Domaine Moritz "Rebbuhl Riesling, Kastelberg, Moenchberg, Wiebelsberg"

 

Sauvignon Blanc

Denna druvan kommer från början från västra Frankrike men är idag ordentligt planterad över hela världen. Man förknappar den kanske oftast med Sancerre och Pouilly Fumé, men dess ursprung kommer sannolikt från Bordeaux, där den som oftas är tillsammans med Semillon.

I slutet av nittonhundratalet, började en helt ny region i världen att vinna respekt och rykte för deras Sauvignon Blanc viner, Marlborough, på den norra ön av Nya Zeeland. Sauvignon Blanc vinerna här ifrån spreds och uppskattades av stora delar av världen. Orsak, intensiva och väldigt tillgängliga dofter och smaker.

En klassisk Sauvignon Blanc från Nya Zeeland har aromer av: gräs, svartvinbärsblad, fläder, buxbom, sparris, gröna äpplen, krusbär och nässla. En klassisk Sauvignon Blanc från t.ex. Pouilly Fumé har de ovanstående men är nästan alltid betydligt mer diskreta samt något mer av citrusfrukt, de har dessutom mer arom av sin växtplats, som flinta och mineral.

Sauvignon Blanc delar förvånansvärt mycket smaker med Cabernet Sauvignon, vilket kanske inte är så konstigt då Sauvignon Blanc tillsammans med Cabernet Franc, är förälder till Cabernet Sauvignon.

Synonymer: Fumé Blanc, Sauvignon Blanco, Muscat-Silvaner.

I våra viner: Domaine Champeau "Pouilly Fumé", Pouilly Fumé Silex, Pouilly Fumé Vieilles Vignes"

 

VERDEJO

Är en grön druva hemmahörande i Spanien och då framför allt i appellationen Rueda. Här har druvan funnits sedan 1200 talet då den antagligen blev planterad av migranter från norra afrika. Men det är endast under de senast fyrtio åren den har fått glänsa på egen hand, detta då ny teknik har införts i vinkällaren, kyl jäsning och att skörd sker endast nattetid, detta för att undvika risken för oxidation.

Viner gjorda på Verdejo uppfattas ofta som mjuka, runda ibland nästan något ”gräddiga”. I doften honung, nötter och örter.

Synonymer: Planta Fina

I våra viner: Miravinos ”Infraganti”

 

VIURA

En grön druva som hör norra Spanien till, 90% av de vita Rioja vinerna är gjorda på Viura eller Macabeo som den heter i  Roussillion i södra Frankrike. Har hög avkastning som älskar värme och torka, dessutom så knoppar den sent vilket gör att den sällan skadas av frost. Men den måste plockas vid precis rätt tid punkt då den från en dag till en annan kan förlora sin syra.

Den oxiderar inte så lätt vilket gör den eklagringstålig. Vinerna kan vara antingen fräscha, blommiga och aromatiska då de är lagrade på ståltank och plockade tidiga eller stora, runda, honungsaktiga och nötiga om de är plockade något senare och lagrade på ekfat.

Synonymer: Macabeo, Alcañol, Charas Blanc, Listan Andaluzskii, Lloza, Macaban, Macabeu, m.fl.

I våra viner: Finca de la Rica "El Guía"

 

 

© Boucarou