START          VÅRA PRODUCENTER          VÅRA VINER          OM OSS         VÅR FILOSOFI          DRUVORNA          KONTAKT          MARKTHOMAS

* info [at] boucarou.se ( 08-652 45 19

VINER MED TYDLIG TERROIR

Domaine Moritz drivs idag av Agnés och Claude Moritz. Här gör man viner för vinälskaren och där varje jordmån är tydlig och väldigt påtaglig. Domaine Moritz ligger i den lilla byn Andlau och här finns tre Grand Cru lägen med tre helt olika jordmåner.

Jordmånerna avslöjas med en tydlighet i Domaine Moritz Riesling. Kastelbergs vulkaniska jord ger stora och komplexa viner. Wiebelsbergs sandsten ger en elegant och livfull Riesling medan Moenchbergs kalkjord ger generösa viner med stor kropp och textur.

Vinstockarnas ålder är från 35 år till 80 år. Man använder inga kemiska gödningsmedel eller insekticider. Man plockar för hand och hård selekterar, endast de bästa druvorna används.

Kärleken och stoltheten till de fyra olika Grand Cru lägena är stor.

 

Slut hos producent

Winzenberg Gewurztraminer

Årgång: 2009

Volym: 750 ml

Land: Frankrike

Region: Alsace

Druvor: Gewurztraminer

Typ: Vitt vin

SB Art nr 79083

249:-

BESTÄLL

Läs mer

Rebbuhl
Riesling

Årgång: 2014

Volym: 750 ml

Land: Frankrike

Region: Alsace

Druvor: Riesling

Typ: Vitt vin

SB Art nr 72271

141:-

BESTÄLL

Läs mer

BESTÄLL

INFO

Rebbuhl är namnet på denna sluttning som ligger ovanför och bakom GC läget Kastelberg. Här växer Riesling stockarna på Vogesernas granit väl skyddade från vind och kyla. Den fattiga jorden och de gamla stockarna ger ett vin som är mycket uttrycksfullt, torrt och med tydlig mineralrik (salt) karaktär.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är ljust gul. Den är frisk i doften med toner av citrus, grapefrukt, ananas och vita blommor. I munnen är den pigg med en tydlig syra och mycket torr och frisk med en tydlig mineralton av sälta. Smaker av citrus, apelsin och citron zest.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

En ganska intressant Alsace Riesling då den faktiskt påminner mer om Riesling från Pfalz. Den är knaster torr med hög syra, ingen malolaktisk jäsning. Citron och mineral är tydlig. Ett härligt krispigt vin, perfekt till skaldjur, kyckling, lagrad ost eller varför inte Sauerkraut.

 

BESTÄLL

INFO

Ytterligare ett Grand Cru läge med en exceptionell jord, denna gång i grannkommunen Blienschwiller. Domaine Moritz vingårdslägen här i Winzenberg ligger med exponering mot sydöst vilket innebär att man har möjlighet att skörda sent. Den branta lutningen på Winzenberg gör arbetet svårt och ökar risken för erosion. Här är jordmånen granit vilket gynnar druvan Gewurztraminer.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Provad den 5/5 2016

Färgen är ren och vackert citron gul. Doften är mycket aromatisk med mycket finess och med en blommig karaktär. Smaken är aromatisk, rund, mogen och något fet, toner av kanderad frukt och citronkaka kompletteras med toner av ros och nejlika. I munnen lämnar vinet en tydlig ton av salmiak. Syran är diskret och mycket balanserad.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Claude Moritz gör här en Gewurztraminer med massor av finess och karaktär. Den är ärlig och otroligt vacker. Ingen överdriven explosion av tropiska frukter som allt för ofta ackompanjeras av en sockrig sötma som ibland är något onaturlig.

Man brukar säga att Gewurztraminer passar utmärkt till asiatisk mat, denna gör inte det. Den är alldeles för vacker för att tampas med ingefära och chili. Detta är ett vin att bara njuta av eller till anklever och starka ostar typ Munster eller varför inte getost rullad
i rosmarin.

© Boucarou