START          VÅRA PRODUCENTER          VÅRA VINER          OM OSS         VÅR FILOSOFI          DRUVORNA          KONTAKT          MARKTHOMAS

* info [at] boucarou.se ( 08-652 45 19

Med hjärta i Frankrikes hjärta

Loiredalen är hjärtat av Frankrike och här möts flera ytterligheter. Området är känt för sin naturliga skönhet, sina magnifika slott och vackra viner men också för krig och ond bråd död. Regionen är rik på historia, kultur och är det franska språkets vagga, här talas den renaste franskan i världen. Här skär Loire floden sig igenom området som en vass kniv.

Loiredalen har flera olika vinregioner, alla med sina unika och karaktäristiska stilar, druvor och appellationer. En av dessa appellationer är Pouilly-Fumé och här ligger den lilla kommunen Saint Andelain.

Sedan 1942 har släkten Champeau gjort vin här. Idag är det kusinerna Guy and Franck Champeau som driver vingården och sköter de 19 hektaren varav 17 hektar är Sauvignon Blanc och ca 2 hektar är Chasselas som används till deras Pouilly-sur-Loire. Man följer de beprövade metoderna men är tydlig med att vara moderna och tänka i nya banor. Att bl.a. använda sig av Akacia fat tillsammans med Ek fat är ett sådant exempel.

Likväl som Loires ytterligheter så möts många ytterligheter i Domains Champeaus viner, från en lätt Pouilly-sur-Loire till två stora Pouilly-Fumé varav en Silex och en stor Ek- och Akacia fatlagrad Sauvignon Blanc från gamla stockar, samtliga viner är uttrycksfulla med mycket hjärta och karaktär.

 

Tillfälligt slut

Pouilly
Sur Loire

Årgång: 2017

Volym: 750 ml

Land: Frankrike

Region: Loire

Druvor: Chasselas

Typ: Vitt vin

SB Art nr 71689

109:-

Pouilly
Fumé

Årgång: 2017

Volym: 750 ml

Land: Frankrike

Region: Loire

Druvor: Sauvignon Blanc

Typ: Vitt vin

SB Art nr 70766

190:-

Pouilly Fumé Silex

Årgång: 2016

Volym: 750 ml

Land: Frankrike

Region: Loire

Druvor: Sauvignon Blanc

Typ: Vitt vin

SB Art nr 71934

220:-

Pouilly Fumé Vieilles Vignes

Årgång: 2015, 2016

Volym: 750 ml

Land: Frankrike

Region: Loire

Druvor: Sauvignon Blanc

Typ: Vitt vin

SB Art nr 71136, 72239

229:-

BESTÄLL 2016

BESTÄLL

INFO

Detta vin är gjort på druvsorten ”Chasselas”. Stockarna har en ålder av 40-100 år  och de växer på en yta av 1,75 hektar, vilket gör Domaine Champeau till den största odlaren av Chasselas i området. Här växer stockarna i en jord bestående av lera, kalksten och flinta.

Alkoholjäsningen görs på rostfria ståltankar med kontrollerad temperatur. Efter jäsning får vinet ligga kvar på ståltankarna fram till mars efterkommande år då man filtrerar och tappar vinet på flaska. Läs mer om ”Chasselas” på druvsidan.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Vinet är ljust gult. Doften är frisk med en blommig ton samt inslag av äpple, citron, örter och honung samt flinta.

Smaken är frisk och torr med ton av citron, persika, äpple, honung och mineral. Har en härligt balanserad syra.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Chasselas är även för mig en förhållandevis oprövad druva. Vilket inte är jätte konstigt då den är rätt neutral i sig själv, det som är spännande med den är att den har en fantastisk förmåga att ta upp dess terroir, sin växtplats. Och det känns tydligt i detta vin att det har växt i Pouilly Fumé. Ett lätt vin som ska drickas ungt, perfekt till ost, ostron, fisk och vegetariska maträtter.

Serveras vid 10°-12°C.

BESTÄLL

INFO

Efter pressning får musten ligga stilla i tre dagar på låg temperatur, detta för att få en så ren must som möjligt. Efter tre dagar utför man en sk. ”Soutirage” omdragning till en annan rostfri ståltank för alkohol jäsning som temperatur kontrolleras. Efter jäsningen,
ca 2-3 veckor, låter man vinet vila för att sedan utföra en sk. ”Remontage” rundpumpning, man flyttar vinet som nu är ett ”vin nouveau” från botten av tanken till toppen av tanken. Detta för att ge vinet rundhet samtidigt som man höjer de aromatiska tonerna
i vinet.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är klar och vackert ljus gul. Doften är stor och aromatisk med toner av örter, mineral, vita blommor, citrus frukt och en tydlig ton av flinta. I munnen är vinet härligt fräscht och krispigt med massor av smak och med fantastisk balans.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Det här vinet avspeglar dess terroir och druvan med tydlighet. Vinerna från Domaine Champeau är alltid väldigt koncentrerade och vackra men så är det också en av top producenterna i Pouilly Fumé. Här görs några av världens bästa viner på Sauvignon Blanc eller Fumé Blanc som den heter här. Det här är viner att bara njuta av men fungerar fantastiskt med skaldjur, fisk, kyckling, till en getost är det magiskt.

Serveras vid 10°-12°C.

 

BESTÄLL

INFO

Dessa Sauvignon Blanc druvor växer på Saint Andelains högsta punkt. Marken består av lera samt av en mycket finkornig röd flinta. Detta ger vinet de typiska Pouilly Fumé aromerna, kryddor och massor av mineral och flinta. Dessa viner har alltid bra lagrings potential.

Efter pressning får musten ligga stilla i tre dagar på låg temperatur, detta för att få en så ren must som möjligt. Efter tre dagar utför man en sk. ”Soutirage” omdragning till en annan rostfri ståltank för alkohol jäsning som temperatur kontrolleras . Efter jäsningen,
ca 2-3 veckor, låter man vinet vila för att sedan utföra en sk. ”Remontage” rundpumpning, man flyttar vinet som nu är ett ”vin nouveau” från botten av tanken till toppen av tanken. Detta för att ge vinet rundhet samtidigt som man höjer de aromatiska tonerna
i vinet. Vinet förblir sedan på rostfria ståltankar i ett år och ytterligare ett år på flaska innan det når konsument.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är ren och har en nästan lysande gul ton. Doften är aromatisk och nästan intensiv. Toner av kryddor (anis, paprika) buxbom, svartvinbärsblad, citron, röd grapefrukt och flinta. Efter en stund i glaset utvecklas mer exotiska frukter och vita blommor. I munnen är den frisk med en välbalanserad syra och sälta, fortfarande något livlig. Ton av krusbär och citrusfrukter, mycket bra längd och koncentration.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Det här är en stor, tydlig, vacker och koncentrerad Pouilly Fumé när den är som bäst. Personligen vill jag inte ha mat till denna Silex, för det som finns i glaset är alldeles för spännande, det finns för mycket att uppleva. Mineral (salt), flinta, kryddor, de typiska Sauvignon Blanc tonerna elegant balanserade, exotisk frukt och citrus frukt. Ett vin att dricka nu eller spara (2020).

Serveras vid 10°-12°C.

 

BESTÄLL 2015

BESTÄLL 2016

INFO

Även denna vingård bearbetas manuellt med hacka, detta för att begränsa användningen av ogräsmedel. Den gödsel som används kommer från de närliggande gårdarna. Här består jorden av en finkornig lerjord och flinta och Sauvignon Blanc stockarna är äldre än fyrtio år.

Efter pressning får musten ligga stilla i tre dagar på låg temperatur, detta för att få en så ren must som möjligt. Efter tre dagar utför man en sk. ”Soutirage” omdragning till en annan rostfri ståltank för alkohol jäsning som temperatur kontrolleras. 70% av vinet läggs sedan på ekfat och 30% på akaciafat i åtta månader samt att man utför ”Battonage”. Vieilles Vignes ligger sedan ett år på flaska innan det når konsument.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är ren och vackert gul. Doften är stor, rund och mycket aromatisk, med toner av tropiska frukter som passions frukt, citron zest, lime, svartvinbärs blad samt flinta och vanilj.

I munnen är vinet livligt med en härlig syra, skön sälta och en mjuk vacker krämighet från de väl integrerade faten. En tydlig smak av tropiska frukter, citrus, grapefrukt samt örter och flinta.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Detta vin är aromatiskt, komplext och stort och kanske det bästa Sauvignon Blanc vin jag har druckit. Samtliga viner från Domaine Champeau är hantverksmässiga viner men detta vin har ytterligare en dimension. Faten gör sig så bra och det går faktiskt att skilja eken från akacian, vaniljen från ekfatet och de tropiska frukterna från akaciafatet, samt markens salta mineralitet. Detta är magi!!Drick nu eller spara.

Serveras vid 10°-12°C.

 

 

© Boucarou