START          VÅRA PRODUCENTER          VÅRA VINER          OM OSS         VÅR FILOSOFI          DRUVORNA          KONTAKT          MARKTHOMAS

* info [at] boucarou.se ( 08-652 45 19

ANAS KÄNSLA FÖR DET VACKRA OCH STÉPHANE DERENONCOURTS KUNSKAP

Chateau Claud-Bellevue är en 10 hektar stor vingård som ligger i appelationen Côtes de Castillon öster om St. Emilion, på toppen av en platå vid den lilla byn Belés-de-Castillon. Här ligger ett gammalt kloster som byggdes 1663 och som är helt omgivet av vinodlingar, med en terroir och ett läge som är helt unikt. Här skapar man ett vin med en tydlig St. Emilion karaktär där druvorna är Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon, men man gör även ett unikt vin för området, ett vin som är gjort på 100% Cabernet Sauvignon.

Idag är det Ana och Harry Bockmeulen som äger och driver vingården och det gamla klostret. Sedan 2009 har man kontinuerligt moderniserat vinkällare och fastigheter för att uppnå perfektion. För vinproduktionen använder man sig av det bästa som finns att tillgå – Stéphane Derenoncourt och hans medarbetare.

I kombination med Ana och Harrys strävan efter perfektion och Stéphane Derenoncourts skicklighet och erfarenhet har man skapat två viner – Chateau Claud-Belllevue och Folie d’Ana.

 

Slut hos producent

Slut hos producent

Chateau
Claud-Bellevue

Årgång: 2014

Volym: 750 ml

Land: Frankrike

Region: Bordeaux

Druvor: Merlot, Cabernet Franc

Typ: Rött vin

SB Art nr 71778

190:-

BESTÄLL

Läs mer

Chateau
Claud-Bellevue

Årgång: 2012

Volym: 750 ml

Land: Frankrike

Region: Bordeaux

Druvor: Merlot, Cabernet Franc

Typ: Rött vin

SB Art nr 75492

190:-

Läs mer

BESTÄLL

Cuvée
la Folie d'Ana

Årgång: 2012

Volym: 750 ml

Land: Frankrike

Region: Bordeaux

Druvor: Cabernet Sauvignon

Typ: Rött vin

SB Art nr 72590

 

190:-

Läs mer

BESTÄLL

Cuvée
la Folie d'Ana

Årgång: 2014

Volym: 750 ml

Land: Frankrike

Region: Bordeaux

Druvor: Cabernet Sauvignon

Typ: Rött vin

SB Art nr 78505

 

190:-

BESTÄLL 2014

INFO

Skörden av Merlot och Cabernet Franc började den 16 oktober 2012, naturligtvis för hand. Man sorterar de plockade druvorna två gånger på sorteringsbordet ute i vingården och ytterligare en gång i vinkällaren. Detta för att minimera mängden sulfit i vinet. Skördeuttaget är endast 3800 liter per hektar. Jäsningen sker i stål- och cement tankar i 15-20 dagar och 20 dagar malolaktisk jäsning. Vinet ligger sedan 18 månader på nya franska ekfat. Produktionen är 13600 flaskor.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är djupt rubinröd. Doften är först mycket fruktig med tydliga toner av röda körsbär och jordgubbar. Efter en stund i glaset blir doften mer blommig med ton av rosenvatten och viol samtidigt som en lätt pepprig ton är tydlig. I munnen är vinet mer koncentrerat och intensivt än muskulöst. Smak av solmogna röda bär, choklad, vanilj och viol. Syran får bra support av en härlig gräddighet som ligger kvar i munnen.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Det var vinerna från Bordeaux som lockade mig in i vinvärlden. Det fanns något magiskt med Bordeaux och smaken av Bordeaux. För Bordeaux smakar på ett unikt sätt och det oavsett vilken sida av Bordeaux vinet kommer ifrån. Och denna smak går inta att finna i något annat vin i världen.

Bordeaux har alltid haft en brokig historia, det finns inget vin i världen som kan göra mig så lycklig eller så besviken. Enligt min uppfattning har vinerna från Bordeaux aldrig varit bättre, men tyvärr så har de heller aldrig varit så dyra. Detta begränsar möjligheten för de flesta av oss att njuta av bra viner och få känna smaken av ”Bordeaux”.

Jag har de senaste åren sökt efter ett vin från Bordeaux-området som smakar Bordeaux och som är prismässigt korrekt men inget har riktigt övertygat.

Fram till för ett halvt år sedan då jag sprang på stjärnkocken Fransisco Lafee som är son till Chateau Claud-Bellevues ägarinna, Ana Bockmeulen.

Det räckte för mig att se och dofta på det första vinet, mitt kära Bordeaux fanns i glaset och jag föll pladask.

Vinerna Chateau Claud-Bellevue och Folie d’Ana är essensen av jorden (kalk och lera), läget och Stéphane Derenoncourts känsla för elegans och balans och där vinets koncentration är viktigare än dess kraft. Vinerna är tydliga i doft och smak och väcker glädje om det riktiga, sanna, prisvärda och personliga Bordeaux.

Personligen så tror jag att Bordeauxs framtid finns hos de mindre producenterna från de mindre ”ansedda” lägena. Vinerna från ”sateliterna” är idag ofta bättre än vad många av Grand Cru vinerna var från de klassificerade lägena på 70- och 80 talet.

BESTÄLL 2014

INFO

Chateau Claud-Bellevue började skörda sin Cabernet Sauvignon den 22 oktober 2012, naturligtvis för hand.

Man sorterar de plockade druvorna två gånger på sorteringsbordet ute i vingården och ytterligare en gång i vinkällaren. Detta för att minimera mängden sulfit i vinet. Skördeuttaget är endast 3800 liter per hektar. Jäsningen sker i stål- och cement tankar i 15-20 dagar och 20 dagar malolaktisk jäsning. Vinet ligger sedan 18 månader på nya franska ekfat. Produktionen är endast 7000 flaskor.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Färgen är ren och mörkröd med ljusnande bräm. Doften är markerad med fruktaromer som svarta vinbär, krossade jordgubbar och hallon, det finns även en elegant ton av viol och cederträ.

Smaken är mer utvecklad än doften och är rik och koncentrerad med mjuka och söta tanniner. Svarta vinbär, blåbär, plommon och körsbär som följs av färsk timjan, viol, svartpeppar, vanilj och choklad.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Ett unikt vin för området då den är gjord på 100% Cabernet Sauvignon, jag tror att det är det enda producenten i området som gör en sådan. Det som möjliggör detta är platsen de växer på, en kalkstensplatå.

Kalksten levererar nyttiga näringsämnen till druvorna vilket gör att de växer bättre och producerar sötare druvor. Att dessa druvor dunder trivs på denna platå är tydligt. Vinet är mjukt och sensuellt, med smaker av frukt, blommor och kryddor, mjuka tanniner och eleganta toner av nya ekfat. Ett nästan komplext vin med personlighet och integritet.

© Boucarou