START          VÅRA PRODUCENTER          VÅRA VINER          OM OSS         VÅR FILOSOFI          DRUVORNA          KONTAKT          MARKTHOMAS

* info [at] boucarou.se ( 08-652 45 19

HÅRT ARBETE, EN KÄRLEKSHISTORIA OCH REN NYFIKENHET

Scansano ligger i den södra delen av Toscana ca 15 km från kusten, regionen är även känt som Toscanas Maremma. Maremma är en liten landremsa mellan hav och berg. Här är somrarna varma, blåsiga och nätterna svala, ett typiskt medelhavs klimat. Vinet heter Morellino och är nästan alltid producerat av 100% Sangiovese. Scansano har fram till sitt DOCG erkännande 2007 alltid legat i skuggan av de större DOCG områdena i Toscana. Men för ca 10 år sedan hade man ett tydligt mål, nya stockar med bättre kloner planterades. Stockarnas avkastning minskades kraftigt, antalet stockar per hektar gick från ca 7000 till 4000-6000 plantor per hektar, allt för att höja kvaliteten på områdets viner.

1975 planterade man Sangiovese och Ciliegiolo i vingården Calestaia här på Roccapesta.

Sedan 2003 driver Alberto Tanzini vingården som idag anses vara en av de allra bästa gårdarna i Scansano. Alberto lägger över 600 timmars arbete per hektar för att kunna producera dessa storslagna viner så kvalitet är av största vikt här på Roccapesta. Alberto har en tydlig filosofi – att outtröttligt söka efter det bästa uttrycket för Sangiovese med respekt för miljön, marken, traditioner, medarbetare och för alla de som dricker vinet. Men här är också nyfikenhet och att våga prova nya saker en viktig del i vinproduktionen, man har tagit fram nya kloner av Sangiovese och man provar nya metoder för vinframställning.

Roccapesta består idag av 15 hektar varav 90% Sangiovese, Ciliegiolo, Pugnitello, Alicante, Syrah och Petit Verdot. Produktionen uppgår till ca 100.000 flaskor. Marken är gammal havsbotten med vulkanisk lera och kalksten och det är mycket stenigt. Arbetet i vingården utförs med största respekt för jorden, man använder inga kemiska gödningsmedel, bekämpningsmedel eller insekticider.

Det är lätt att gissa vilka viner som skapas här: koncentrerade, mineralrika viner med en stor doft och smakpalett.

Slut hos producent

Roccapesta

Årgång: 2012

Volym: 750 ml

Land: Italien

Region: D.O.C.G. Morellino
di Scansano, Toscana

Druvor: Sangiovese, Ciliegiolo

Typ: Rött vin

SB Art nr 72160

 

159:-

 

Läs mer

BESTÄLL

BESTÄLL

INFO

Varje år så försöker man på Roccapesta att producera en Morellino di Scansano som uttrycker året som gått. Så varje årgång skiljer sig från de tidigare.

6000 stockar per hektar och en produktion på 40 000 flaskor. 96% Sangiovese och 4% Ciliegiolo.

Förjäsning (kall jäsning) vid 8°C, sedan 21 dagar jäsning på ståltank, den malolaktiska jäsningen sker på ekfat.
Vinet lagras sedan på franska ekfat om 500 liter till 620 liter, efter buteljering ligger vinet minst 12 månader i källaren.

 

FÄRG, DOFT OCH SMAK

Ren, vacker rubinröd färg. Doften är tydlig och stor och avslöjar fina toner av mörka körsbär, björnbär, kanel, rosor, myrten och med toner av pomerans och balsamvinäger. Vinet är behagligt i munnen och smaken är välbalanserad med vackert integrerad mogen röd frukt och kryddor som rundas av med tydlig körsbärston. Tanninerna är behagliga, mjuka och vackra. Ett bra balanserat vin som fortfarande är ungt med bra lagringsmöjligheter.

 

VÅR SOMMELIER TYCKER

Jag drack mina första Morellino di Scansano för mer än 20 år sedan och då var det verkligen ett vin som var helt i skuggan av de stora, kända och fina Toscana områdena som Chianti och Montalcino. Idag har man – om inte kommit ifatt så har man i alla fall blivit ett område att räkna med.

Framtiden ser ljus ut för Morellino di Scansano och det ska bli jättespännande att följa Alberto och hans älskade Sangiovese.

 

© Boucarou